Dzień Zdrowego Śniadania wywodzi się z Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainicjowanego w 2007 roku przez ówczesnego komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia Markosa Kyprianou oraz Euro-Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem jest promowanie wśród najmłodszych dobrych nawyków żywieniowych i zachęcanie do spożywania regularnie śniadania. Według statystyk, co czwarte dziecko w Polsce nie je porannego posiłku, a liczba młodych cierpiących na nadwagę w Europie, co roku zwiększa się o kilkaset tysięcy. To przerażające dane, patrząc choćby przez pryzmat, jakie problemy ze zdrowiem są tym spowodowane, m. in. cukrzyca, nadciśnienie, rak, depresja i wiele innych.
Sześciolatki z grupy „A” i grupy „B” Publicznego Przedszkola w Osieku w ramach Dnia Zdrowego Śniadania wspólnie przygotowały i spożyły wartościowe śniadanie. Przedszkolaki poznały zasady zdrowego żywienia i dowiedziały się, dlaczego spożywanie zbilansowanego śniadania jest tak ważne dla ich organizmu.
Autor: Lucyna Leśniak, Agnieszka Stępień |