Zdrowo jem, więcej wiem
            Treść
W drugim semestrze roku szkolnego 2024/2025 klasy II a i II b przystąpiły do etapu wiosennego projektu ,,Zdrowo jem, więcej wiem”. Głównym celem przedsięwzięcia jest wykształcenie u uczniów postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Organizatorem projektu jest Fundacja Banku Ochrony Środowiska a jej honorowymi patronatami są Minister Edukacji Narodowej i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
W ramach projektu zespoły drugoklasistów zrealizowały następujące zadania:
- Słone i słodkie przekąski.
 - Płyną statki z bananami.
 - Opowieść o słodyczach.
 - Forum: Słodkie życie.
 - Dzielimy się wiedzą: Przekąski i pochodzenie żywności.
 
Po zrealizowaniu zadania ,,Słone i słodkie przekąski” dzieci wiedzą, jaki wpływ takie przekąski mają na zdrowie człowieka. Potrafią wybrać zdrowe zamienniki, co udowodnili przygotowując przyjęcie urodzinowe dla Ufika. Uczniowie zamiast słonych i słodkich przekąsek wybrali zdrowe zamienniki np. zamiast chipsów ziemniaczanych zaproponowali suszone owoce.
Płyną statki z bananami – to zadanie, w którym uczniowie dowiadują się skąd może pochodzić pożywienie w sklepach, w jaki sposób jest transportowane, które owoce i warzywa wybierać: rodzime czy zagraniczne? Podsumowując to zadanie, wspólnie stworzyli ,,Kodeks Mądrego Klienta”.
Kolejne zadanie polegało na przygotowaniu opowieści o słodyczach – jaki mają wpływ na zdrowie, co można jeść zamiast nich? Uczestnicy programu pracowali w grupach i przygotowali piękne plakaty. Ponadto drugoklasiści, aby wypromować zdobytą wiedzę na temat zdrowej żywności przygotowali pyszne przekąski z owoców – sałatki i szaszłyki owocowe oraz zdrowe wiosenne kanapki. Swoimi smakołykami częstowali koleżanki i kolegów, zachęcając do zdrowego odżywiania.
Wychowawcy