Program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” w klasie IIIa

03.12.2017



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak wskazują badania, nawyki żywieniowe kształtują się i utrwalają w okresie dzieciństwa i młodości. 

 

 

1.      Jedzmy 4-5 posiłków dziennie (najlepiej o tych samych godzinach każdego dnia).

2.      Zaczynamy dzień śniadaniem z najbliższymi.

3.      Nie zapominamy o drugim śniadaniu.

4.      Zadbajmy o różnorodność – niech na naszych talerzach będzie kolorowo.

5.      Wybierajmy produkty sezonowe, najlepiej lokalne.

6.      Komponujmy posiłki tak, aby w każdym było warzywo lub owoc.

7.      Kiedy dopada nas niespodziewany głód, sięgajmy po orzechy, pestki, owoce i warzywa.

8.      Pijmy dużo wody.

9.      Ostatni posiłek zjadajmy 2-3 godziny przed snem.

10.  Jedzmy świadomie, w miłej atmosferze, bez pośpiechu, komputera, telewizora i innych „zakłócaczy”

 

Pamiętać należy też o regularnej aktywności fizycznej, odpowiedniej dawce snu i uśmiechu każdego dnia.

 

Klasa IIIa jako  uczestnicy Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” wie, że żywienie w okresie dzieciństwa w dużym stopniu wpływa również na stan zdrowia w dorosłym życiu. Aby prawidłowo się rozwijać  i cieszyć  dobrym zdrowiem do późnej starości, powinno się nie tylko zadbać o jakość swojej diety w okresie rozwoju, ale także mieć dobre nawyki na całe życie

 

30.11. 2017 roku  uczniowie z klasy IIIa  postanowili wspólnie spędzić miło czas , poznać nowe smaki i przygotować zdrowe desery. Były  mufinki buraczkowe, mufinki marchewkowe oraz owsiane.

Było pysznie zdrowo i wesoło!

 

Autor: wa Golańska, Joanna Jur |