Jak wskazują badania, nawyki żywieniowe kształtują się i utrwalają w okresie dzieciństwa i młodości.
1. Jedzmy 4-5 posiłków dziennie (najlepiej o tych samych godzinach każdego dnia).
2. Zaczynamy dzień śniadaniem z najbliższymi.
3. Nie zapominamy o drugim śniadaniu.
4. Zadbajmy o różnorodność – niech na naszych talerzach będzie kolorowo.
5. Wybierajmy produkty sezonowe, najlepiej lokalne.
6. Komponujmy posiłki tak, aby w każdym było warzywo lub owoc.
7. Kiedy dopada nas niespodziewany głód, sięgajmy po orzechy, pestki, owoce i warzywa.
8. Pijmy dużo wody.
9. Ostatni posiłek zjadajmy 2-3 godziny przed snem.
10. Jedzmy świadomie, w miłej atmosferze, bez pośpiechu, komputera, telewizora i innych „zakłócaczy”
Pamiętać należy też o regularnej aktywności fizycznej, odpowiedniej dawce snu i uśmiechu każdego dnia.
Klasa IIIa jako uczestnicy Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” wie, że żywienie w okresie dzieciństwa w dużym stopniu wpływa również na stan zdrowia w dorosłym życiu. Aby prawidłowo się rozwijać i cieszyć dobrym zdrowiem do późnej starości, powinno się nie tylko zadbać o jakość swojej diety w okresie rozwoju, ale także mieć dobre nawyki na całe życie
30.11. 2017 roku uczniowie z klasy IIIa postanowili wspólnie spędzić miło czas , poznać nowe smaki i przygotować zdrowe desery. Były mufinki buraczkowe, mufinki marchewkowe oraz owsiane.
Było pysznie zdrowo i wesoło!
Autor: wa Golańska, Joanna Jur |