Przejdź do treści
2025.09.25
Przejdź do stopki

kulinarna_s

Treść

#LaboratoriaPrzyszłości

#LaboratoriaPrzyszlosci

 

 

Data: 10.11.2022r.

Klasa: I,IIAB,III, IV,V (w ramach zajęć świetlicy szkolnej)

Prowadzący: Irena Marta Kicińska, Agnieszka Kasprzyk.

Temat: Coś słodkiego- Przygotowanie i degustacja gofrów.

Opis zajęć:  Dzieci pod bacznym okiem opiekunów przygotowały według przepisu ciasto gofrowe. Z niecierpliwością czekały na efekty swojej pracy. Aromat unoszący się z gofrownicy wypełniał całą pracownię niesamowitym zapachem. Upieczone gofry cieszyły się dużym powodzeniem wśród dzieciaków, które chętnie degustowały smakołyk, a jeszcze chętniej z dodatków komponowały swoje ulubione rodzaje gofrów. Wszystkie dzieci były zgodne co do tego, że takie zajęcia trzeba jeszcze powtórzyć.

 

 

Data:  22.11.2022 r.

Klasa: II a

Prowadzący: Renata Gazdecka, Aneta Książka, Andrzej Rachoń

Temat:  Fabulous food – tworzymy menu oraz wykonujemy sałatkę i szaszłyki owocowe.  Utrwalamy  i nazywamy zdrowe nawyki żywieniowe.

Opis zajęć:  W związku z podsumowaniem tematu kompleksowego o owocach, jak

i promowaniem zdrowego odżywiania, uczniowie klasy II a  uczestniczyli w praktycznych zajęciach kulinarnych - robili sałatkę oraz szaszłyki owocowe. Przed przystąpieniem do pracy dzieci  przygotowały menu w języku angielskim. Następnie, wcielając się w rolę kucharzy i kucharek dzieci pokazały, że potrafią bezpiecznie posługiwać się nożem podczas krojenia owoców na małe kawałki. Degustacja dań była bardzo przyjemna, tym bardziej, że był to efekt ich samodzielnej pracy.

 

 

Data: 24.11.2022r.

Klasa: I (pierwsza połowa klasy) (język angielski)

            IV ( zajęcia rozwijające kompetencje emocjonalno - społeczne)

Prowadzący: Magdalena Pisarska, Joanna Jasińska

Temat: Pierniki – utrwalenie słownictwa – części ciała. Przygotowanie, dekorowanie i degustacja pierników.

Opis zajęć:  Dzieci pod okiem opiekunów przygotowały według przepisu ciasto piernikowe. Po upieczeniu ze zniecierpliwieniem czekały na ostudzenie ciasteczek.  Upieczone pierniki zostały pięknie i  pomysłowo udekorowane przez naszych uczniów.  Aromat unoszący się z piekarnika wprowadził wszystkich w świąteczny nastrój.

 

 

Data: 29.11.2022r.

Klasa: IVa – 2 godz. lekcyjne

Prowadzący:  Joanna Banaś, Beata Domagała

Temat:   1)Jednostki długości i masy – zastosowanie praktyczne.

                2) Przepis i instrukcja – przygotowujemy gofry.

Opis zajęć:  Zajęcia matematyki i języka polskiego odbyły się w Pracowni kulinarnej, poprzedzone były wiadomościami teoretycznymi. Uczniowie zapoznali się z jednostkami długości i masy oraz z formami użytkowymi: instrukcją obsługi urządzenia i przepisem kulinarnym.

Podczas zajęć praktycznych dokonywali pomiaru wagi produktów żywnościowych oraz opakowań. Redagowali instrukcję obsługi miksera ręcznego i przepis kulinarny. Zdobyte wiadomości i umiejętności wykorzystali do wspólnego pieczenia gofrów.

Satysfakcją dla uczniów była wspólna degustacja samodzielnie przygotowanych wypieków.

 

 

2102664