Przejdź do treści
2025.09.25
Przejdź do stopki

kulinarna_s

Treść

 

#LaboratoriaPrzyszlosci

 

28.09.2023r.

Klasa: III b

Prowadzący: Ewa Golańska

Opis zajęć:

 Na zajęciach z edukacji technicznej rozgościli się uczniowie klasy III b, którzy z wielką ochotąi zapałem przygotowali szaszłyki owocowo-warzywne, wykorzystując sprzęt zakupiony w ramach programu Laboratoria Przyszłości.      

  Wykonanie szaszłyków zostało poprzedzone wiedzą zdobytą z edukacji przyrodniczej jak również realizowanym programem w naszej szkole ”Owoce i warzywa” oraz wypowiedziami na temat ich ulubionych owoców i warzyw w różnych potrawach. Wcześniej uczniowie klasy III rozmawiali na temat prac w ogródku warzywnym, nazywały i rozpoznawały warzywa różnymi zmysłami.                        

  Celem zajęć w pracowni kulinarnej  było nie tylko polisensoryczne poznawanie warzyw i owoców, ale głównie zachęcanie dzieci do ich jedzenia. Również uświadomiły one uczniom, że warzywa i owoce są niezbędne w ich diecie jako źródło cennych witamin. Przed przygotowaniem posiłku zostały przypomniane zasady, które należy przestrzegać podczas przyrządzania dań oraz w jaki należy spożywać posiłki przy stole.                                                                                                                                Zajęcia przekonały uczniów, że jedzenie owoców i warzyw nie musi być nudne, a posiłki przygotowane w oparciu o owoce i warzywa są nie tylko kolorowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Tego dnia samodzielnie i w oryginalny sposób uczniowie klasy IIIb  pięknie skomponowali szaszłyki ze swoich ulubionych owoców i warzyw. Na zakończenie zajęć odbyła się wspólna degustacja wykonanych szaszłyków w nowoczesnej pracowni kulinarnej.

                                                                                             wych.Ewa Golańska

2102664