Przejdź do treści
2025.09.25
Przejdź do stopki

kulinarna_s

Treść

 

#LaboratoriaPrzyszlosci

 

Data: 12.06.2024r.

Klasa: Va – 2 godz. lekcyjne

Prowadzący: Beata Domagała, Joanna Banaś, Dorota Pszczoła

Temat: Zdrowie jako fundament naszej egzystencji. Edukacja żywieniowa –

robienie zdrowych kanapek.

Opis zajęć:

Zajęcia w pracowni kulinarnej połączone były z obchodami w szkole Dnia Profilaktyki i Promocji Zdrowia. Uczniowie wcześniej wzięli udział w warsztatach „Zdrowy styl życia” – edukacja żywieniowa z przedstawicielem PSSE w Staszowie.

Zanim przystąpiliśmy do robienia zdrowych kanapek, uczniowie uczestniczyli również w pogadance z nauczycielami na temat zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania oraz stosowania zasad BHP podczas pracy w kuchni.

Zarówno dziewczęta, jak i chłopcy z zapałem przystąpili do pracy. Kanapki były zdrowe, kolorowe i estetyczne. Po pracy nastąpiła degustacja. Uczniowie chętnie podzielili się nimi z innymi uczniami i pracownikami szkoły.

 

 

Data: 14.06.2024r.

Klasa: VIII

Prowadzący: Mirosława Nowak, Grażyna Łosin

Temat: Śniadanie po królewsku.

Opis zajęć:

Uczniowie klasy VIII postanowili zjeść wspólnie zdrowe śniadanie w angielskim stylu. Przygotowując posiłek nazywali po angielsku artykuły spożywcze i wykonywane czynności. Wspólne śniadanie było świetną okazją do utrwalenia zasad savoir – vivre przy stole, a także do doskonalenia współpracy w grupie i podziału obowiązków. Każdy uczeń przygotował sobie samodzielnie śniadanie wykorzystując przyniesione warzywa i owoce. Na deser zjedli upieczone kruche ciasteczka - ulubiony deser królowej Elżbiety II. Uczniowie dokonali oceny śniadania pod kątem ilości kalorii i porównali je z typowym polskim zdrowym śniadaniem. Przedyskutowali zasady zdrowego odżywiania i potrzeby energetyczne człowieka w zależności od wykonywanej pracy.

 

 

2102664