technika

 

dn. 04.06.2020r.

Temat: Właściwe odżywianie warunkiem zdrowia.

Na tej lekcji nauczymy się:

  • wyjaśniać, na czym polega zdrowe odżywianie i uzasadniać potrzebę jego stosowania;
  • obliczać i interpretować wskaźnik masy ciała;
  • analizować bilans energetyczny organizmu oraz jego zapotrzebowanie energetyczne;
  • omawiać zaburzenia odżywiania;

 

Zapoznaj się z informacjami  w  e –podręczniku, link poniżej:

https://epodreczniki.pl/a/wlasciwe-odzywianie-warunkiem-zdrowia/DRQdiNjWP

Zapoznaj się z informacjami, link poniżej:

http://scholaris.pl/resources/run/id/47891

Zadanie
Przygotuj spis produktów, które każdy z członków twojej rodziny zjadł w ciągu dnia. Spróbuj określić, czy zostały zachowane zasady zdrowego żywienia. Jeśli nie – zaproponuj zmiany, które każdy z twoich bliskich powinien wprowadzić w swojej diecie.

 

 

dn. 21.05.2020r., 28.05.2020r. 

Temat: Podsumowanie i utrwalenie  wiadomości z działu: ABC zdrowego odżywiania.

Na tej lekcji utrwalimy wiadomości z działu: ABC zdrowego odżywienia, czyli rodzaje
 i funkcje składników odżywczych, zasady racjonalnego żywienia, zapotrzebowanie energetyczne, dodatki chemiczne występujące w żywności oraz metody obróbki
i konserwacji żywności.

Proszę rozwiązać zadania  z  KARTY PRACY  - ABC zdrowego odżywiania
Link do załącznika poniżej ( na dole strony)

Proszę przesłać  rozwiązania zadań  z karty pracy do dnia 25.05.2020r. 
na adres:  fizykaboz@onet.pl

 

 

 

dn. 14.05.2020r.

Temat: Jak czytać etykiety?

Dowiem się, jak czytać etykiety na produktach spożywczych oraz co oznaczają używane na nich symbole.

Materiał do zajęć

Materiał dodatkowy

 

 

dn. 07.05.2020r.

Temat: To takie proste!  - Tortilla pełna witamin.

Na tej lekcji wykonacie samodzielnie tortillę pełną witamin. Pamiętajcie
o organizacji miejsca pracy, właściwy dobór składników potrawy, jak
i narzędzi do obróbki produktów spożywczych, a także o porządek
i bezpieczeństwo w miejscu pracy.

Zapoznaj się z tematem To takie proste!  - Tortilla pełna witamin
 
w podręczniku  strony 74, 75
 Wykonaj samodzielnie tortillę pełną witamin. SMACZNEGO!!!

 

 

dn.30.04.2020r.

Temat: Podstawowe metody konserwacji żywności.

Na tej lekcji poznamy podstawowe metody konserwacji żywności (chemiczne, fizyczne, biologiczne).

Pomocne dla Ciebie informacje znajdziesz w e -podręczniku link poniżej:

https://epodreczniki.pl/a/konserwacja-zywnosci-a-konsekwencje-zdrowotne/D75iMP6Gi

Opisz w zeszycie podstawowe metody konserwacji żywności.

Wykonaj ćw. 3 z podręcznika strona 73.

 

 

 

dn. 23.04.2020r.

Temat: Jak przygotować zdrowy posiłek?

Na tej lekcji poznamy pojęcie żywności przetworzonej i nieprzetworzonej, metody obróbki żywności oraz zasady bezpieczeństwa sanitarnego.

Pomocne dla Ciebie informacje znajdziesz w e -podręczniku link poniżej:

https://epodreczniki.pl/a/wlasciwe-odzywianie-warunkiem-zdrowia/DRQdiNjWP

Proszę wykonaj ćw. 1  str. 71

 

 

 

dn. 16.04.2020r.

Temat: Sprawdź, co jesz.

Na tej lekcji poznamy: termin - żywność ekologiczna, dodatki chemiczne występujące
 w żywności, symbole, którymi są oznaczone substancje chemiczne.

Zapoznaj się z tematem Sprawdź, co jesz z podręcznika str. 68-70

Wykonaj w zeszycie  ćwiczenia z podręcznika.
Ćw. 2 (można wybrać 3 inne  produkty) oraz ćw. 3  ze strony 69.

 

 

 

 

dn. 02.04.2020r.

Temat: Mój jadłospis.

Na tej lekcji nauczymy się: zasady racjonalnego żywienia;  określać znaczenie  poszczególnych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka; ustalać, które produkty powinny być podstawą diety nastolatków.

Pomocne dla Ciebie informacje znajdziesz w e -podręczniku link poniżej:

https://epodreczniki.pl/a/jestes-tym-co-jesz/DzNGeGdMS

Ułóż w zeszycie swój Dzienny Jadłospis. Zaplanuj odpowiednią liczbę posiłków. Zawartość każdego z nich powinna być zgodna z piramidą zdrowego żywienia.

Przypominam o pracy:

  1. Wykonaj  pracę  plastyczno – techniczną  na temat: Piramida Zdrowego Żywienia
     i Aktywności Fizycznej
    . Format pracy A4 lub A3, technika pracy dowolna, forma płaska lub przestrzenna.

( pracę należy przesłać  w postaci zdjęcia lub skanu na adres:  fizykaboz@onet.pl 
do dnia 08.04.2020r. )

Jeśli macie jakieś pytania to piszcie, postaram się szybko odpowiedzieć.

 

 

 

 

dn. 26.03.2020r.

Temat: Zdrowie na talerzu.

Na tej lekcji nauczymy się: interpretować piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej; wymieniać zasady racjonalnego żywienia;  określać znaczenie  poszczególnych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka; ustalać, które produkty powinny być podstawą diety nastolatków.

Pomocne dla Ciebie informacje znajdziesz w e -podręczniku link poniżej:

https://epodreczniki.pl/a/jestes-tym-co-jesz/DzNGeGdMS

W zeszycie wykonaj ćwiczenie 1,2 ze strony 64-65 w podręczniku.

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

  1. Wykonaj  pracę  plastyczno – techniczną  na temat: Piramida Zdrowego Żywienia
     i Aktywności Fizycznej
    . Format pracy A3, technika pracy dowolna, forma płaska
    lub przestrzenna.

 

  1. Dla uczniów, którzy są zainteresowani kartą rowerową.

Rozwiązuj testy na kartę rowerową. Link poniżej:

               https://brd.edu.pl/testy/testy.html

 

Bożena Skoczewska

 

dn. 26.03.2020r.

Temat: Zdrowie na talerzu.

Na tej lekcji nauczymy się: interpretować piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej; wymieniać zasady racjonalnego żywienia;  określać znaczenie  poszczególnych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka; ustalać, które produkty powinny być podstawą diety nastolatków.

Pomocne dla Ciebie informacje znajdziesz w e -podręczniku link poniżej:

https://epodreczniki.pl/a/jestes-tym-co-jesz/DzNGeGdMS

W zeszycie wykonaj ćwiczenie 1,2 ze strony 64-65 w podręczniku.

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------