dn. 04.06.2020r.
Temat: Właściwe odżywianie warunkiem zdrowia.
Na tej lekcji nauczymy się:
Zapoznaj się z informacjami w e –podręczniku, link poniżej:
https://epodreczniki.pl/a/wlasciwe-odzywianie-warunkiem-zdrowia/DRQdiNjWP
Zapoznaj się z informacjami, link poniżej:
http://scholaris.pl/resources/run/id/47891
Zadanie
Przygotuj spis produktów, które każdy z członków twojej rodziny zjadł w ciągu dnia. Spróbuj określić, czy zostały zachowane zasady zdrowego żywienia. Jeśli nie – zaproponuj zmiany, które każdy z twoich bliskich powinien wprowadzić w swojej diecie.
dn. 21.05.2020r., 28.05.2020r.
Temat: Podsumowanie i utrwalenie wiadomości z działu: ABC zdrowego odżywiania.
Na tej lekcji utrwalimy wiadomości z działu: ABC zdrowego odżywienia, czyli rodzaje
i funkcje składników odżywczych, zasady racjonalnego żywienia, zapotrzebowanie energetyczne, dodatki chemiczne występujące w żywności oraz metody obróbki
i konserwacji żywności.
Proszę rozwiązać zadania z KARTY PRACY - ABC zdrowego odżywiania
Link do załącznika poniżej ( na dole strony)
Proszę przesłać rozwiązania zadań z karty pracy do dnia 25.05.2020r.
na adres: fizykaboz@onet.pl
dn. 14.05.2020r.
Temat: Jak czytać etykiety?
Dowiem się, jak czytać etykiety na produktach spożywczych oraz co oznaczają używane na nich symbole.
dn. 07.05.2020r.
Temat: To takie proste! - Tortilla pełna witamin.
Na tej lekcji wykonacie samodzielnie tortillę pełną witamin. Pamiętajcie
o organizacji miejsca pracy, właściwy dobór składników potrawy, jak
i narzędzi do obróbki produktów spożywczych, a także o porządek
i bezpieczeństwo w miejscu pracy.
Zapoznaj się z tematem To takie proste! - Tortilla pełna witamin
w podręczniku strony 74, 75
Wykonaj samodzielnie tortillę pełną witamin. SMACZNEGO!!!
dn.30.04.2020r.
Temat: Podstawowe metody konserwacji żywności.
Na tej lekcji poznamy podstawowe metody konserwacji żywności (chemiczne, fizyczne, biologiczne).
Pomocne dla Ciebie informacje znajdziesz w e -podręczniku link poniżej:
https://epodreczniki.pl/a/konserwacja-zywnosci-a-konsekwencje-zdrowotne/D75iMP6Gi
Opisz w zeszycie podstawowe metody konserwacji żywności.
Wykonaj ćw. 3 z podręcznika strona 73.
dn. 23.04.2020r.
Temat: Jak przygotować zdrowy posiłek?
Na tej lekcji poznamy pojęcie żywności przetworzonej i nieprzetworzonej, metody obróbki żywności oraz zasady bezpieczeństwa sanitarnego.
Pomocne dla Ciebie informacje znajdziesz w e -podręczniku link poniżej:
https://epodreczniki.pl/a/wlasciwe-odzywianie-warunkiem-zdrowia/DRQdiNjWP
Proszę wykonaj ćw. 1 str. 71
dn. 16.04.2020r.
Temat: Sprawdź, co jesz.
Na tej lekcji poznamy: termin - żywność ekologiczna, dodatki chemiczne występujące
w żywności, symbole, którymi są oznaczone substancje chemiczne.
Zapoznaj się z tematem Sprawdź, co jesz z podręcznika str. 68-70
Wykonaj w zeszycie ćwiczenia z podręcznika.
Ćw. 2 (można wybrać 3 inne produkty) oraz ćw. 3 ze strony 69.
dn. 02.04.2020r.
Temat: Mój jadłospis.
Na tej lekcji nauczymy się: zasady racjonalnego żywienia; określać znaczenie poszczególnych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka; ustalać, które produkty powinny być podstawą diety nastolatków.
Pomocne dla Ciebie informacje znajdziesz w e -podręczniku link poniżej:
https://epodreczniki.pl/a/jestes-tym-co-jesz/DzNGeGdMS
Ułóż w zeszycie swój Dzienny Jadłospis. Zaplanuj odpowiednią liczbę posiłków. Zawartość każdego z nich powinna być zgodna z piramidą zdrowego żywienia.
Przypominam o pracy:
( pracę należy przesłać w postaci zdjęcia lub skanu na adres: fizykaboz@onet.pl
do dnia 08.04.2020r. )
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie, postaram się szybko odpowiedzieć.
dn. 26.03.2020r.
Temat: Zdrowie na talerzu.
Na tej lekcji nauczymy się: interpretować piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej; wymieniać zasady racjonalnego żywienia; określać znaczenie poszczególnych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka; ustalać, które produkty powinny być podstawą diety nastolatków.
Pomocne dla Ciebie informacje znajdziesz w e -podręczniku link poniżej:
https://epodreczniki.pl/a/jestes-tym-co-jesz/DzNGeGdMS
W zeszycie wykonaj ćwiczenie 1,2 ze strony 64-65 w podręczniku.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Rozwiązuj testy na kartę rowerową. Link poniżej:
https://brd.edu.pl/testy/testy.html
Bożena Skoczewska
dn. 26.03.2020r.
Temat: Zdrowie na talerzu.
Na tej lekcji nauczymy się: interpretować piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej; wymieniać zasady racjonalnego żywienia; określać znaczenie poszczególnych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka; ustalać, które produkty powinny być podstawą diety nastolatków.
Pomocne dla Ciebie informacje znajdziesz w e -podręczniku link poniżej:
https://epodreczniki.pl/a/jestes-tym-co-jesz/DzNGeGdMS
W zeszycie wykonaj ćwiczenie 1,2 ze strony 64-65 w podręczniku.
-------------------------------------------------------------------------------------------