W dniu 18 października 2024r. uczniowie klasy IB w związku z realizowanym programem nauczania na edukacji technicznej odbyli zajęcia w sali kulinarnej naszej szkoły.
Robienie owocowych szaszłyków było świetną okazją do powtórzenia nazw owoców krajowych i egzotycznych, poznania ich zapachów i smaku.Uczniowie samodzielnie obierali i kroili owoce na kawałki, po czym wszyscy usiedliśmy do stolików, gdzie każdy komponował i nadziewał na patyczki swoje ulubione owoce, tworząc pyszne i zdrowe szaszłyki owocowe. Praca zakończyła się degustacją, wszystkie owoce zostały skonsumowane z apetytem.Robienie szaszłyków owocowych to doskonała okazja na podniesienie świadomości w kwestii zdrowia ,iż owoce mogą w pełni zastąpić jedzenie niezdrowych słodyczy. Oprócz dostarczania wiedzy na temat prawidłowego żywienia, warto także na co dzień dbać o siebie jedząc owoce i warzywa każdego dnia.
Autor: Ewa Golańska |