W klasie II b zajęcia z programu ,,Zdrowe-nietrudne” były poświęcone znaczeniu witamin i składników mineralnych dla naszego zdrowia. Uczniowie poznali właściwości poszczególnych witamin i składników mineralnych, ich działania na organizm człowieka oraz gdzie występuje dany składnik pokarmowy. Następnie wykonali kwiatki ,,witaminowe” . Na płatkach tych kwiatków przykleili nazwy produktów, które zawierają daną witaminę lub składnik mineralny. Zajęcia zakończyły się przygotowaniem koktajlu trójkolorwego – na bazie ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem truskawek, gruszek, bananów oraz jagód. Wszystkim bardzo smakował przygotowany koktajl.
Natomiast w ramach programu „Zdrowo jem, więcej wiem” uczniowie poznawali wartości odżywcze owoców i warzyw. Wykonali plakaty zachęcające do rezygnacji ze słodyczy. Następnie przygotowywali sałatkę owocową i warzywną. Nasi uczniowie uwielbiają kucharzyć, wiec takie zajęcia sprawiły im wiele radości i satysfakcji z samodzielnie przygotowanych smakołyków.
Autor: Joanna Gach