październik 2022

#LaboratoriaPrzyszłości

#LaboratoriaPrzyszlosci

 

 

18.10.2022r.

Klasa: II b

Prowadzący: Ewa Golańska

Opis zajęć:

 Na zajęciach z edukacji technicznej  po raz pierwszy w szkolnej pracowni kulinarnej rozgościli się uczniowie klasy II b, którzy z wielką ochotą
i zapałem przygotowali szaszłyki owocowo-warzywne, wykorzystując sprzęt zakupiony w ramach programu Laboratoria Przyszłości. 

Wykonanie szaszłyków zostało poprzedzone wiedzą zdobytą z edukacji przyrodniczej jak również realizowanym programem w naszej szkole ”Owoce i warzywa” oraz wypowiedziami na temat ich ulubionych owoców i warzyw w różnych potrawach. Wcześniej uczniowie klasy II rozmawiali na temat prac w ogródku warzywnym, nazywały i rozpoznawały warzywa różnymi zmysłami.  

Celem zajęć w pracowni kulinarnej  było nie tylko polisensoryczne poznawanie warzyw i owoców, ale głównie zachęcanie dzieci do ich jedzenia. Również uświadomiły one uczniom, że warzywa i owoce są niezbędne w ich diecie jako źródło cennych witamin. Przed przygotowaniem posiłku zostały przypomniane zasady, które należy przestrzegać podczas przyrządzania dań oraz w jaki należy spożywać posiłki przy stole. 

Zajęcia przekonały uczniów, że jedzenie owoców i warzyw nie musi być nudne, a posiłki przygotowane w oparciu o owoce i warzywa są nie tylko kolorowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Tego dnia samodzielnie i w oryginalny sposób uczniowie klasy IIb  pięknie skomponowali szaszłyki ze swoich ulubionych owoców i warzyw. Na zakończenie zajęć odbyła się wspólna degustacja wykonanych szaszłyków w nowoczesnej pracowni kulinarnej.

 

 

20.10.2022r.

Klasa: VI

Prowadzący: Wioletta Bańkowska, Bożena Skoczewska

Opis zajęć:

W szkolnej pracowni kulinarnej rozgościli się uczniowie klasy VI, którzy z wielką ochotą
i zapałem przygotowali ciepłe kanapki, wykorzystując sprzęt zakupiony w ramach programu Laboratoria Przyszłości

Do tostera trafiły tradycyjne tosty z serem i szynką oraz te nietuzinkowe, przygotowane
z uczniowską fantazją. A były to kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z licznymi zdrowymi dodatkami. Przekąski smakowały wyśmienicie, a ich aromat unosił się w całej szkole!

 

 

 

Galeria zdjęć

IMG_20221018_091028.jpg
IMG_20221018_091033.jpg
IMG_20221018_091050.jpg
IMG_20221018_091124.jpg
IMG_20221018_091356.jpg
IMG_20221018_091404.jpg
IMG_20221018_091423.jpg
IMG_20221018_091448.jpg
IMG_20221018_091535.jpg
IMG_20221018_091545.jpg
IMG_20221018_091555.jpg
IMG_20221018_091856.jpg
IMG_20221018_094129.jpg
IMG_20221018_094227.jpg
IMG_20221018_094952.jpg
20221020_081510.jpg
20221020_081919.jpg
20221020_082241.jpg
20221020_082257.jpg
20221020_082340.jpg
20221020_084415.jpg