#LaboratoriaPrzyszłości
#LaboratoriaPrzyszlosci
18.10.2022r.
Klasa: II b
Prowadzący: Ewa Golańska
Opis zajęć:
Na zajęciach z edukacji technicznej po raz pierwszy w szkolnej pracowni kulinarnej rozgościli się uczniowie klasy II b, którzy z wielką ochotą
i zapałem przygotowali szaszłyki owocowo-warzywne, wykorzystując sprzęt zakupiony w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
Wykonanie szaszłyków zostało poprzedzone wiedzą zdobytą z edukacji przyrodniczej jak również realizowanym programem w naszej szkole ”Owoce i warzywa” oraz wypowiedziami na temat ich ulubionych owoców i warzyw w różnych potrawach. Wcześniej uczniowie klasy II rozmawiali na temat prac w ogródku warzywnym, nazywały i rozpoznawały warzywa różnymi zmysłami.
Celem zajęć w pracowni kulinarnej było nie tylko polisensoryczne poznawanie warzyw i owoców, ale głównie zachęcanie dzieci do ich jedzenia. Również uświadomiły one uczniom, że warzywa i owoce są niezbędne w ich diecie jako źródło cennych witamin. Przed przygotowaniem posiłku zostały przypomniane zasady, które należy przestrzegać podczas przyrządzania dań oraz w jaki należy spożywać posiłki przy stole.
Zajęcia przekonały uczniów, że jedzenie owoców i warzyw nie musi być nudne, a posiłki przygotowane w oparciu o owoce i warzywa są nie tylko kolorowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Tego dnia samodzielnie i w oryginalny sposób uczniowie klasy IIb pięknie skomponowali szaszłyki ze swoich ulubionych owoców i warzyw. Na zakończenie zajęć odbyła się wspólna degustacja wykonanych szaszłyków w nowoczesnej pracowni kulinarnej.
20.10.2022r.
Klasa: VI
Prowadzący: Wioletta Bańkowska, Bożena Skoczewska
Opis zajęć:
W szkolnej pracowni kulinarnej rozgościli się uczniowie klasy VI, którzy z wielką ochotą
i zapałem przygotowali ciepłe kanapki, wykorzystując sprzęt zakupiony w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
Do tostera trafiły tradycyjne tosty z serem i szynką oraz te nietuzinkowe, przygotowane
z uczniowską fantazją. A były to kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z licznymi zdrowymi dodatkami. Przekąski smakowały wyśmienicie, a ich aromat unosił się w całej szkole!