#LaboratoriaPrzyszłości
#LaboratoriaPrzyszlosci
Data: 10.11.2022r.
Klasa: I,IIAB,III, IV,V (w ramach zajęć świetlicy szkolnej)
Prowadzący: Irena Marta Kicińska, Agnieszka Kasprzyk.
Temat: Coś słodkiego- Przygotowanie i degustacja gofrów.
Opis zajęć: Dzieci pod bacznym okiem opiekunów przygotowały według przepisu ciasto gofrowe. Z niecierpliwością czekały na efekty swojej pracy. Aromat unoszący się z gofrownicy wypełniał całą pracownię niesamowitym zapachem. Upieczone gofry cieszyły się dużym powodzeniem wśród dzieciaków, które chętnie degustowały smakołyk, a jeszcze chętniej z dodatków komponowały swoje ulubione rodzaje gofrów. Wszystkie dzieci były zgodne co do tego, że takie zajęcia trzeba jeszcze powtórzyć.
Data: 22.11.2022 r.
Klasa: II a
Prowadzący: Renata Gazdecka, Aneta Książka, Andrzej Rachoń
Temat: Fabulous food – tworzymy menu oraz wykonujemy sałatkę i szaszłyki owocowe. Utrwalamy i nazywamy zdrowe nawyki żywieniowe.
Opis zajęć: W związku z podsumowaniem tematu kompleksowego o owocach, jak
i promowaniem zdrowego odżywiania, uczniowie klasy II a uczestniczyli w praktycznych zajęciach kulinarnych - robili sałatkę oraz szaszłyki owocowe. Przed przystąpieniem do pracy dzieci przygotowały menu w języku angielskim. Następnie, wcielając się w rolę kucharzy i kucharek dzieci pokazały, że potrafią bezpiecznie posługiwać się nożem podczas krojenia owoców na małe kawałki. Degustacja dań była bardzo przyjemna, tym bardziej, że był to efekt ich samodzielnej pracy.
Data: 24.11.2022r.
Klasa: I (pierwsza połowa klasy) (język angielski)
IV ( zajęcia rozwijające kompetencje emocjonalno - społeczne)
Prowadzący: Magdalena Pisarska, Joanna Jasińska
Temat: Pierniki – utrwalenie słownictwa – części ciała. Przygotowanie, dekorowanie i degustacja pierników.
Opis zajęć: Dzieci pod okiem opiekunów przygotowały według przepisu ciasto piernikowe. Po upieczeniu ze zniecierpliwieniem czekały na ostudzenie ciasteczek. Upieczone pierniki zostały pięknie i pomysłowo udekorowane przez naszych uczniów. Aromat unoszący się z piekarnika wprowadził wszystkich w świąteczny nastrój.
Data: 29.11.2022r.
Klasa: IVa – 2 godz. lekcyjne
Prowadzący: Joanna Banaś, Beata Domagała
Temat: 1)Jednostki długości i masy – zastosowanie praktyczne.
2) Przepis i instrukcja – przygotowujemy gofry.
Opis zajęć: Zajęcia matematyki i języka polskiego odbyły się w Pracowni kulinarnej, poprzedzone były wiadomościami teoretycznymi. Uczniowie zapoznali się z jednostkami długości i masy oraz z formami użytkowymi: instrukcją obsługi urządzenia i przepisem kulinarnym.
Podczas zajęć praktycznych dokonywali pomiaru wagi produktów żywnościowych oraz opakowań. Redagowali instrukcję obsługi miksera ręcznego i przepis kulinarny. Zdobyte wiadomości i umiejętności wykorzystali do wspólnego pieczenia gofrów.
Satysfakcją dla uczniów była wspólna degustacja samodzielnie przygotowanych wypieków.