#LaboratoriaPrzyszłości
#LaboratoriaPrzyszlosci
10.03.2023r.
Prowadzący: Anna Winiarska, Wioletta Bańkowska
Temat zajęć: Przygotowanie, degustacja i dekoracja gofrów.
Opis zajęć:
W ramach zajęć rewalidacyjnych uczniowie rozwijali umiejętności kulinarne niezbędne w dorosłym życiu, które przyniosły im wiele radości i świetnej zabawy. Tym razem były to przepyszne gofry z różnorodnymi dodatkami. Kierując się przepisem musieli przygotować ciasto, które następnie było pieczone w gofrownicy. Zapach wypiekanych gofrów roznosił się po całej szkole, a gotowe wypieki doprawiane były według gustu i smaku owocami, bitą śmietaną, dżemem. To było bardzo interesujące, praktyczne i „słodkie” doświadczenie, które przyniosło wiele radości.
21.03.2023r.
Prowadzący: Agnieszka Kasprzyk, Anna Winiarska
Klasa: VI (zajęcia języka polskiego)
Temat zajęć: Wielkanoc.
Opis zajęć:
Zajęcia rozpoczęły się od przeczytania i analizy wiersza ks. Jana Twardowskiego pt.: „Wielkanocny pacierz”. Utwór wprowadził wszystkich w refleksyjny nastrój związany ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi. Wywiązała się rozmowa na temat zwyczajów i tradycji świątecznej. Następnie uczniowie pod bacznym okiem opiekunów przygotowali pisanki wielkanocne. Część jajek została pomalowana w tradycyjny sposób, do którego uczniowie wykorzystali części cebuli, niektóre jajka zanim stały się pisankami zostały zanurzone w barwniku spożywczym i uzyskały wiosenne kolory, inne zaś wykonano techniką marmurkową. Tak przygotowane pisanki stały się świątecznym stroikiem w sali nr 9.
Data: 21.03.2023r.
Klasa: IVa – 3 godz. lekcyjne
Prowadzący: Joanna Banaś, Beata Domagała, Alina Sławińska - Kanach
Temat: 1) Liczby mieszane – Ćwiczenia. Zajęcia w pracowni kulinarnej – pieczenie
pizzy.
2) Redagujemy zaproszenie na Dzień Pizzy w naszej klasie.
3) Obliczanie wymiarów pizzy, rysowanie w różnych skalach – ćwiczenia.
Opis zajęć:
Zajęcia matematyki, języka polskiego i przyrody odbyły się w Pracowni kulinarnej, poprzedzone były wiadomościami teoretycznymi.
Podczas zajęć praktycznych:
- dzielili całości na części, nazywali ułamki zwykłe, porównywali je
- redagowali zaproszenie na Dzień Pizzy w naszej klasie
- obliczali wymiary pizzy i rysowali w różnych skalach.
Satysfakcją dla uczniów była wspólna degustacja samodzielnie przygotowanych wypieków.
Data: 31 marca 2023 r.
Klasa: V
Prowadzący: Bożena Skoczewska, Anna Bugaj, Zdzisława Król, Wioletta Bańkowska; technika, język polski, zajęcia biblioteczne
Temat: Wielkanoc – święta pełne radości.
Opis zajęć:
Zajęcia rozpoczęły się od przeczytania fragmentów pochodzącej z zasobów szkolnej biblioteki książki „Zwyczaje wielkanocne”.
Następnie uczniowie zaprezentowali wybrane przez siebie i przygotowane w ramach pracy domowej dla chętnych informacje o:
Kolejna część zajęć polegała na własnoręcznym przygotowaniu pod okiem opiekunów kulinarnych smakołyków. Piątoklasiści po wcześniejszym założeniu fartuchów, czapek kucharskich, umyciu rąk, rozpakowali, posegregowali produkty i wyznaczyli sobie stanowiska pracy oraz zadania do wykonania. Dzięki temu usprawnili pracę w pracowni kulinarnej i zadbali o zaangażowanie wszystkich w zajęcia.
Uczniowie przygotowywali różnorodne pasty jajeczne, jajka faszerowane oraz jajka
w majonezie, do których dodatkiem stały się własnoręcznie opieczone tosty.
W czasie zajęć zdarzały się małe niespodzianki, gdy okazało się, że część przyniesionych jajek była surowa. Ale piątoklasiści błyskawicznie poradzili sobie z małą przeszkodą
i wkrótce wszystkie jajka były ugotowane oraz znalazły swoje właściwe przeznaczenie.
Zwieńczeniem zajęć była degustacja przygotowanych potraw.