marzec 2023

#LaboratoriaPrzyszłości

#LaboratoriaPrzyszlosci

 

10.03.2023r.

Prowadzący: Anna Winiarska, Wioletta Bańkowska

Temat zajęć: Przygotowanie, degustacja i dekoracja gofrów.

Opis zajęć:

W ramach zajęć rewalidacyjnych uczniowie rozwijali umiejętności kulinarne niezbędne w dorosłym życiu, które przyniosły im wiele radości i świetnej zabawy. Tym razem były to przepyszne gofry z różnorodnymi dodatkami. Kierując się przepisem musieli przygotować ciasto, które następnie było pieczone w gofrownicy. Zapach wypiekanych gofrów roznosił się po całej szkole, a gotowe wypieki doprawiane były według gustu i smaku owocami, bitą śmietaną, dżemem. To było bardzo interesujące, praktyczne i „słodkie” doświadczenie, które przyniosło wiele radości.

 

21.03.2023r.

Prowadzący: Agnieszka Kasprzyk, Anna Winiarska

Klasa: VI (zajęcia języka polskiego)

Temat zajęć: Wielkanoc.

Opis zajęć:

Zajęcia rozpoczęły się od przeczytania i analizy wiersza ks. Jana Twardowskiego pt.: „Wielkanocny pacierz”. Utwór wprowadził wszystkich w refleksyjny nastrój związany ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi. Wywiązała się rozmowa na temat zwyczajów i tradycji świątecznej. Następnie uczniowie pod bacznym okiem opiekunów przygotowali pisanki wielkanocne. Część jajek została pomalowana w tradycyjny sposób, do którego uczniowie wykorzystali części cebuli, niektóre jajka zanim stały się pisankami zostały zanurzone w barwniku spożywczym i uzyskały wiosenne kolory, inne zaś wykonano techniką marmurkową. Tak przygotowane pisanki stały się świątecznym stroikiem w sali nr 9.

 

 

 

Data: 21.03.2023r.

Klasa: IVa – 3 godz. lekcyjne

Prowadzący:  Joanna Banaś, Beata Domagała, Alina Sławińska - Kanach

Temat:   1) Liczby mieszane – Ćwiczenia. Zajęcia w pracowni kulinarnej – pieczenie 

                     pizzy.

                2) Redagujemy zaproszenie na Dzień Pizzy w naszej klasie.

                3) Obliczanie wymiarów pizzy, rysowanie w różnych skalach – ćwiczenia.

Opis zajęć:  

Zajęcia matematyki, języka polskiego i przyrody odbyły się w Pracowni kulinarnej, poprzedzone były wiadomościami teoretycznymi.

Podczas zajęć praktycznych:

- dzielili całości na części, nazywali ułamki zwykłe, porównywali  je

- redagowali zaproszenie na Dzień Pizzy w naszej klasie

- obliczali wymiary pizzy i rysowali w różnych skalach.

Satysfakcją dla uczniów była wspólna degustacja samodzielnie przygotowanych wypieków.

             

 

   

Data:  31 marca 2023 r.

Klasa:  V

Prowadzący:  Bożena Skoczewska,  Anna Bugaj, Zdzisława Król, Wioletta Bańkowska;  technika, język polski, zajęcia biblioteczne

Temat:  Wielkanoc – święta pełne radości.

Opis zajęć:  

Zajęcia rozpoczęły się od przeczytania fragmentów pochodzącej z zasobów szkolnej biblioteki książki „Zwyczaje wielkanocne”.

Następnie uczniowie zaprezentowali wybrane przez siebie i przygotowane w ramach pracy domowej dla chętnych informacje o:

  • święconce, czyli co należy włożyć do koszyczka,
  • śniadaniu wielkanocnym,
  • potrawach wielkanocnych,
  • śmigusie – dyngusie.

Kolejna część zajęć polegała na własnoręcznym przygotowaniu pod okiem opiekunów kulinarnych smakołyków. Piątoklasiści po wcześniejszym założeniu fartuchów, czapek kucharskich, umyciu rąk, rozpakowali, posegregowali produkty i wyznaczyli sobie stanowiska pracy oraz  zadania do wykonania. Dzięki temu usprawnili pracę  w pracowni kulinarnej i zadbali o zaangażowanie wszystkich w zajęcia.

Uczniowie przygotowywali różnorodne pasty jajeczne, jajka faszerowane oraz jajka
w majonezie, do których dodatkiem stały się własnoręcznie opieczone tosty.

W czasie zajęć zdarzały się małe niespodzianki, gdy okazało się, że część przyniesionych jajek była surowa. Ale piątoklasiści błyskawicznie poradzili sobie z małą przeszkodą

i wkrótce wszystkie jajka były ugotowane oraz znalazły swoje właściwe przeznaczenie. 

Zwieńczeniem zajęć była degustacja przygotowanych potraw.

 

 

                    

Galeria zdjęć

IMG_1174.jpg
IMG_1177.jpg
IMG_1182.jpg
IMG_1187.jpg
IMG_1296.jpg
IMG_1300.jpg
IMG_1306.jpg
IMG_1308.jpg
IMG_1310.jpg
IMG_1312.jpg
328224298_1608112183003622_1313225898004949615_n.jpg
333450171_213282651354327_6179050461123465279_n.jpg
333698323_732755461730110_5811287277832909016_n.jpg
336628752_952328936128221_7991182679134154590_n.jpg
338069245_204055505587225_7641990416555286979_n.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg