#LaboratoriaPrzyszłości
#LaboratoriaPrzyszlosci
26.04. 2023r.
Prowadzący: Grażyna Łosin, Mirosława Nowak
Klasa: I LO
Temat zajęć:
1.Chemia: Obliczenia stechiometryczne – wykorzystanie w codziennym życiu.
2.J. rosyjski: Zwyczaj picia herbaty w Rosji. Lekcja kulturowa.
Opis zajęć: Uczniowie pod nadzorem opiekunów przygotowali, udekorowali i upiekli kruche ciastka. Podczas zajęć praktycznych uczniowie wykorzystywali umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych, przeliczania ilości składników. Była to również doskonała okazja do utrwalenia rosyjskich nazw artykułów spożywczych i czynności wykonywanych w czasie przygotowywania ciasta. Degustacja ciastek odbyła się zgodnie z rosyjskim zwyczajem. Na stole pojawiły się konfitury: wiśniowa
i morelowa, herbata, cytryna i cukier w kostkach. W czasie wspólnej biesiady uczniowie omówili zwyczaj picia herbaty w Rosji, który jest ceremonią tradycyjną
i świętą dla każdego rosyjskiego domu. Lekcja ta miała również walor wychowawczy, gdyż omówiony został sposób prawidłowego nakrycia stołu i zasady savoir – vivre przy stole.
28.04.2023r.
Prowadzący: Mirosława Nowak, Grażyna Łosin
Klasa: VII
Temat zajęć:
J. angielski: Śniadanie po angielsku. Lekcja kulturowa.
Opis zajęć: Uczniowie klasy VII postanowili zjeść wspólnie śniadanie w angielskim stylu. Zgodnie z angielską tradycją przygotowali: grillowane pomidory, smażony bekon, parówki, sadzone jajka, tosty, fasolkę, a do picia oczywiście herbatę i sok pomarańczowy. Przygotowując posiłek nazywali po angielsku artykuły spożywcze
i czynności, które wykonywali. Przed rozpoczęciem degustacji nazwali po angielsku elementy zastawy stołowej. Wspólne śniadanie było świetną okazją do utrwalenia zasad savoir – vivre przy stole, a także do doskonalenia współpracy w grupie
i podziału obowiązków. Uczniowie dokonali oceny śniadania pod kątem ilości kalorii
i porównali je z typowym polskim śniadaniem. Przedyskutowali zasady zdrowego odżywiania i potrzeby energetyczne człowieka w zależności od wykonywanej pracy.