#LaboratoriaPrzyszłości
#LaboratoriaPrzyszlosci
Data: 30.05.2023 r.
Klasa: VII
Prowadzący: Dorota Pszczoła/ Mirosława Nowak
Temat: „ Poznaję region w którym mieszkam – kuchnia mojego regionu i kuchnie Europy”
Opis zajęć: W ramach lekcji geografii i języka angielskiego, w pracowni kulinarnej uczniowie poznali przepisy na regionalne potrawy oraz charakterystyczne potrawy kuchni europejskiej. Kuchnia Europy słynie z dużej różnorodności i odmiennych smaków, uczniowie zdecydowali się zrobić ciasto drożdżowe i wypełnić je różnymi dodatkami. Podczas pracy rozmawiali o tradycjach kulinarnych naszego regionu i Europy. Przygotowując posiłek nazywali produkty w języku angielskim i w języku rosyjskim. Wszystko to działo się przy regionalnej muzyce. Wszyscy spisali się celująco. Połączyliśmy naukę z przyjemnością, czego efektem były pyszne przekąski drożdżowe i wspaniała atmosfera.