maj 2023

#LaboratoriaPrzyszłości

#LaboratoriaPrzyszlosci

 

Data:  30.05.2023 r.

Klasa:  VII

Prowadzący:  Dorota Pszczoła/ Mirosława Nowak

Temat:  „ Poznaję region w którym mieszkam – kuchnia mojego regionu i kuchnie Europy”

Opis zajęć:  W ramach lekcji geografii i języka angielskiego, w pracowni kulinarnej uczniowie poznali przepisy na regionalne potrawy oraz charakterystyczne potrawy kuchni europejskiej. Kuchnia Europy słynie z dużej różnorodności i odmiennych smaków, uczniowie zdecydowali się zrobić ciasto drożdżowe i wypełnić je różnymi dodatkami. Podczas pracy rozmawiali                        o tradycjach kulinarnych naszego regionu i Europy. Przygotowując posiłek nazywali produkty                 w języku angielskim i w języku rosyjskim. Wszystko to  działo się przy regionalnej muzyce. Wszyscy spisali się celująco. Połączyliśmy naukę z przyjemnością, czego efektem były pyszne przekąski drożdżowe i wspaniała atmosfera.