#LaboratoriaPrzyszlosci
28.09.2023r.
Klasa: III b
Prowadzący: Ewa Golańska
Opis zajęć:
Na zajęciach z edukacji technicznej rozgościli się uczniowie klasy III b, którzy z wielką ochotąi zapałem przygotowali szaszłyki owocowo-warzywne, wykorzystując sprzęt zakupiony w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
Wykonanie szaszłyków zostało poprzedzone wiedzą zdobytą z edukacji przyrodniczej jak również realizowanym programem w naszej szkole ”Owoce i warzywa” oraz wypowiedziami na temat ich ulubionych owoców i warzyw w różnych potrawach. Wcześniej uczniowie klasy III rozmawiali na temat prac w ogródku warzywnym, nazywały i rozpoznawały warzywa różnymi zmysłami.
Celem zajęć w pracowni kulinarnej było nie tylko polisensoryczne poznawanie warzyw i owoców, ale głównie zachęcanie dzieci do ich jedzenia. Również uświadomiły one uczniom, że warzywa i owoce są niezbędne w ich diecie jako źródło cennych witamin. Przed przygotowaniem posiłku zostały przypomniane zasady, które należy przestrzegać podczas przyrządzania dań oraz w jaki należy spożywać posiłki przy stole. Zajęcia przekonały uczniów, że jedzenie owoców i warzyw nie musi być nudne, a posiłki przygotowane w oparciu o owoce i warzywa są nie tylko kolorowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Tego dnia samodzielnie i w oryginalny sposób uczniowie klasy IIIb pięknie skomponowali szaszłyki ze swoich ulubionych owoców i warzyw. Na zakończenie zajęć odbyła się wspólna degustacja wykonanych szaszłyków w nowoczesnej pracowni kulinarnej.
wych.Ewa Golańska